Bylinkové máslo jsem poprvé ochutnala před 10 lety v liberecké pizzerii. Křupavá domácí bagetka a k ní malinká mistička s voňavým máslem, skvělá chuťovka, než vám přinesou objednanou pizzu. Tehdy mě ani nenapadlo, že by se dala taková lahůdka vyrobit doma. A přitom taková blbost.
Tadááááááá…..recept pro vás:
SUROVINY
- 250 g másla
- hrst čerstvých bylinek (oregano, pažitka, tymián, rozmarýn, bazalka)
- sůl dle chuti
POSTUP
1. Máslo nechte změknout v pokojové teplotě.
2. Bylinky opláchněte pod tekoucí vodou, nechte okapat a lehce osušte utěrkou. Lístky otrhejte ze stonků a nasekejte je nadrobno (používám tyčový mixér se sekací nádobou).
3. K bylinkám přidejte sůl a zašlehejte máslo. Nechte chvilku odležet a ochutnejte, případně dosolte. Hmmmmm? Dobrý, co?
Solím raději méně, aby v kombinaci s grilovaným masem nebo zeleninou nebylo výsledné jídlo přesolené.
SKLADOVÁNÍ
Takto připravené bylinkové máslo můžete naplnit do misky s víčkem a nechat vychladit v ledničce. Já vyrábím vždy větší množství najednou (2 kostky másla) a část schovám do mrazáku.
POUŽITÍ
Bylinkové máslo úžasně podtrhne chuť grilovaného masa, ryby nebo zeleniny. Milujeme ho i na pečené brambory. Zkuste s ním natřít opečenou bagetku nebo toust a hned máte dokonalou přílohu ke grilovaným dobrotám.
TIPY
- Máslo, máslo v tomto receptu je základ. Jeho kvalita zásadně ovlivňuje výslednou chuť. Jedná se o třešňičku na dortu při vašem grilování, prosím, dejte si tu práci a kupte si opravdu dobré máslo.
- Z pažitky využijte i květy :-) Také jste je vždycky vyhazovali? Dlouho jsem žila v omylu, že vykvetlý šnytlík už nemá na talíři co dělat. Teprve nedávno jsem zjistila, že ty fialové chundelaté květy jsou nejen krásné, ale také skvěle chutnají. Ozdobte s nimi bylinkové máslo nebo hotové jídlo a originální prezentace vašeho kulinářského snažení je na světě.
- Fantazii se meze nekladou a použít můžete prakticky jakékoliv bylinky, i sušené, např.: petrželku, šalvěj, kopr (k rybám) nebo libeček.
- Vynikající jsou i jednodruhová bylinková másla (bazalkové je bomba).
- Vyzkoušejte také variantu s drceným česnekem, skvělé na opečené bagetky nebo ke grilované zelenině.
- Při zamrazování hotového bylinkového másla se mi osvědčilo použít silikonové formičky na led/cukroví/čokoládu. Můžete je plnit pomocí lžičky, ale je to zdlouhavé a forma je od másla ulepená. Doporučuji plnit cukrářským sáčkem nebo stačí pevnější igelitový sáček s ustřihlým rohem. Před použitím jdou dobře vyklopit a máte rovnou oddělené porce.
- Máslo jde zamrazit také ve formě válečků zabalených do potravinářské folie. Před použitím je z mrazáku včas vytáhněte a nakrájejte porce na kolečka.
Tajná rada na závěr
Když absolutně nestíhám a nečekaně se k nám pozve návštěva, sáhnu do ledničky pro mističku s bylinkovým máslem. Namažu s ním bagetky nakrájené na kolečka, některá dozdobím jarní cibulkou, jiná cherry rajčaty, olivami, dobrým sýrem, květy šnytlíku a voilà, vítám hosty s talířem výborných jednohubek. Zatím měly vždy velký úspěch.
Tak až někdy budete v časové tísni (strávníci přijdou na grilovačku třeba dříve, než měli, a kuřata nebo kýta se teprve točí na jehle), vyzkoušejte tyto rychlé jednohubky. Přeji dobrou chuť a skvělou zábavu :-)
Markéta